Tuesday, June 8, 2010

Lassacskán


...A megszokott tempómhoz képest minden olyan lasacskán megy. Talán hozzá kell szoknom ehhez a megváltozott szemlélethez... minden nap véges, és nem lehet mindent egyszerre.

Nem lehet Gyerekirodalmi Fesztivált szervezni, újságot csinálni, gyerekfoglalkozást tartani, tanítani, tervezni, gyerekeket nevelni és saját mesekönyvprojekteket megvalósítani egyszerre száz százalékkal. Emiatt az április hónap kicsit nehezebb volt az átlagosnál. De májusban nagyjából helyükre kerültek a dolgok. Először is azért, mert Perbálon öt perc alatt feltöltődik az ember. Ide teszek fotót a "műtermemről" (azóta az íróasztal fölött csurig be lett polcozva), és arról, amit látok, ha kinézek az ablakon.

Amikor feljövök, vagy ha megakadok, felállok az asztal mellől, és beleveszek egészen a tájba. Órákig el tudnám nézni. Persze, ezek még kora márciusban készültek!! Azóta minden fa óriási lombokat növesztett. A nádasban van egy kis gólyahír-mező, az áprlisban hihetetlenül szép volt, ekkora fejű gólyahíreket még sohasem láttam. És persze bőven járnak ott nyulak, őzek. Esténként pedig hallgathatjuk a tücsökciripelést meg a békák kórusát.

Olyan a falu, és olyan a házunk is, hogy mindig nagy távlatokat lehet látni - a sok dimb-domb miatt. Nagyokat biciklizünk, és hát, aki tudja, hogyan kirándulok... szóval van kaland, bozótjárás, sárban-elmerülés bőven. (Remélem, lesz időm eről is beszámolni hamarosan a családi blogunkon, azaz Ábris blogján) És CSEND. Nem hinnétek, ilyen simogató reggel a csend!! :-)

Elkészült a svéd Róka és Egér, már nyomják - még soha ilyen nyugisan nem készült könyvem, minden apróságra volt idő, megpróbálom ezt a jövőben is így csinálni (ismerve a magyar tempót: ezt úgy lehet, ha egy hónappal korábban elkészülök mindennel). 

Véget ért a tanév a VISART-ban - szuper osztályom volt, a legtehetségesebb eddig, igazán élveztem a velük való együtt dolgozást, de azért klassz, hogy keddenként szabad vagyok újra.

Megvan a jogsim!!! :-) Szóval nem kell egy héten két-három napot elveszettnek tekinteni amiatt, hogy be kell mennem vezetni Pestre. 

Most rajzolom az utolsókat a Balesetmegelőzési kiadványból, mert azt anno félretettem, kiderült, hogy ráér júniusban. Az így felszabaduló időben voltam a Móra kiadóval vendégségben Kolozsváron, és írtam meg pl. A csíkos sapka című mesét, amivel különdíjat nyertem a Gyermekirodalmi fesztivál pályázatán. (Nagy tanulság: az írás sokkal rugalmasabb alkotási mód, mint a képalkotás. Folytatom.) :-)

Ez a kép Kolozsváron készült, Dóka Péter katintotta. Olyan szakértő fejem van rajta... :-) Látjátok alul a Kolozsvár című Koinonia könyvet? Abból kaptam én is ajándékba, és azóta is nagy kedvence Ábrisnak. Meghökkentő, hogy melyik könyvre bukik rá és melyikre nem. (Nem kimondottan az ő korosztályának szánták...) De erről majd máskor, más helyen bővebben.

Voltam Kecskeméten és Kunszálláson író-olvasó találkozón az Ünnepi Könyvhéten. Mind a hárman nagyon élveztük, Ábrisnak nagyon-nagyon tetszett a kecskeméti gyerekkönyvtár (joggal! Fantasztikus!). És úgy tűnt, hogy a gyerekek is jól érezték magukat. Jókat beszélgettünk katicázás közben. - De azért szombat este a Vörösmarty teret is meglátogattuk, ahogy illik.

A többi pedig tervezőgrafika. Valamiből élni is kell! :-) Na megyek is dolgozni, amíg a fiúk a játszótéren vannak. 


7 comments:

Hajnalka Cserháti, Ojni said...

Nem vagy semmi! Ha Rád gondolok, amúgy is mindig úgy látlak, hogy 100 felé figyelsz... de hidd el, jobb, mintha unatkoznod kellene. Persze ez a másik véglet. :)

Gratulálok a svéd Róka és egérhez. Biztosan szeretni fogják.

Pont mostanában zajlott francia körökben egy majdnem vérre menő vita arról, hogy ki dolgozik többet; az író vagy az illusztrátor... és hogy ennek hogyan kellene tükröződnie a szerzői jogokban... nagyon kényes kérdés. De itt van az élő példa; aki műveli mindkettőt könnyen el tudja dönteni.

Azért amíg kémleled a horizontot a nyári Perbálon, kattints egyet-kettőt a masináddal! ;) Valóban szép lehet!

Üdv;
Hajni

Hajnalka Cserháti, Ojni said...

És nicsak... amíg írtam, kibővült a poszt!

Kata said...

Bogi, tudom, hogy bénán hangzik, hogy "PONT MA AKARTAM ÍRNI", detényleg pontmaakartam írni neked, hogy megtudjam, vajon mi van veletek... na de most már nem írok :) Vagy mégis:) Hihetetlen vagy, meg a tempó is, amit diktálsz, ajó értelemben. K

irisz said...

valóban nagyon inspiráló a kilátás! és elég nehezen hihető, hogy nincs valami időtágító varázslat a birtokodban, ennyi mindent 24 órás napokban élve, nem lehet ám megcsinálni. Szóval lebuktál, de mindig is gyanús volt, hogy Te magad is valami meséból léptél elő :))))
Jó munkát a csendben, üdv a nyulaknak és őzeknek és főleg a tücsköknek!

kata said...

Tényleg hihetetlen vagy! Nagyon jó volt olvasni ezt az összegzést, olyan pozitív, erőt adó. Na mindjárt összekapom magam én is....

szepp said...

Csodás itt minden! :)

Melissa said...

Róka és Egérben nincs egy hiba sem, aminek a kiadó végtelenül örül, talán még svédül is tudsz:)