Sunday, January 27, 2013

Amikor Hitler elrabolta a rózsaszín kisnyulat

Teljesen mást kerestem az interneten, amikor a http://principieprincipi.blogspot.hu/ oldalon az alábbi bejegyzésre bukkantam (mármint, olasz nyelven, természetesen, de a közérthetőség kedvéért lefordítottam).

Az emlékezés könyvei


Január 27-e az Emlékezés Napja, és már írtunk erről egy régebbi bejegyzésben.

Ezúttal most a teljesség igénye nélkül egyszerűen csak összegyűjtöttük az utóbbi években Olaszországban megjelent gyerekkönyveket a Soá (Holocaust), a haláltáborok, a rasszizmus témájában. Egy rövid kis bibliográfia, hogy segítsen emlékeznünk...





Judith Kerr
Amikor Hitler elrabolta a rózsaszín nyuszit
illusztrálta Gianni De Conno

Rizzoli, 2008

Hitler elrabolta, nemcsak átvitt értelemben, Anna kisnyulát. Elrabolta még a házat is és az egész, eddig ismert életet is. Most Anna családjának el kell mennie, de hova menjenek? Judith Kerr regénye egy utazás története – Európa egyik legsötétebb történelmi korszakában.








Rachel Hausfater-Douieb
Csillaggyermek
Illusztrálta Olivier Latik
Pisani editrice, 2007

A kisfiú el van bűvölve a csiilagtól, amit a mellkasár tűztek, de hamarosan eljön az éjszaka, és az éjszakával együtt megérkeznek a „csillagvadászok” is, fekete csizmáikban... Szerencsére Csillaggyermeknek sikerül elrejtőznie, és nem így nem kell felszállnia egyre sem azok közl a vonatok közül, amelyek messzire-messzire mennek...






Lorenza Farina

Sara repülése
Illusztrálta Sonia Maria Luce Possentini
Fatatrac, 2012

A koncentrációs táborban Sara találkozik egy kis vörösbeggyel, aki elhatározza, hogy magával viszi, fel a magasba, ezt az új kis barátnőt a kék szalaggal a hajában, mert a Soá és a koncentrációs táborok, nos azok nem kislányoknak valók.















Cristophe Gallaz, Roberto Innocenti

Rosa Bianca
La Margherita, 2005

Egy kis német faluban él Rosa Bianca – sok házon náci zászlók lobognak, a falakat jelszavak díszítik. Hónapokon át egyenruhás, jókedvű, marcona férfiak szelik át utcáit teherautóikkal. De hová mennek? Senki sem tudja. Rosa Bianca egy nap titokban utánuk ered, és egy bekerített mezőn barakkban lakó, éhező gyerekekre bukkan. Attól kezdve mindennap annyi ételt visz nekik, amennyit csak össze tud szedni a faluban.









A rövid, költői szöveget és húsz gyönyörű illusztrációt tartalmazó könyv művészi eszközökkel segít megérteni a Holokauszt tragédiáját, egy gyermek nézőpontjából láttatva az eseményeket.













Ruth Van der See

Erika története
Illusztrációk Roberto Innocenti
La Margherita, 2005

Erika, akit úgy mentett meg az édesanyja Auswitztól, hogy pólyába bugyolálva kidobta őt a száguldó halálvonatból, csupa olyat kérdez, amire a könyv főszereplője nem tud válaszolni. Mikor született valójában? Milyen nevet adott neki az apukája és az anyukája? Sírt, mielőtt kidobta őt az ablakon? Vajon utoljára még megpuszilta őt....?











Lia Levi

Apollonia házmesterasszony
Illusztrációk Emanuela Orciari
Orecchio acerbo, 2006

...Biztosan igaz, hogy, hogy Apollónia házmester egy boszorkány, aki felhizlalja a gyerekeket és aztán megeszi őket.
Daniel, a német csapatok által megszállt városban ebben teljesen bizonyos és nagyon fél tőle.
De néha a boszorkányok menthetnek meg bennünket...











Irène Cohen-Janca
Anna fája
Illusztrálta Maurizio A. C. Quarello
Orecchio acerbo, 2010

Egy öreg vadgesztenyefa, egy, Amsterdam számtalan csatornája közt megbújó ház udvarán.

Több, mint száz éves, és lombja alatt emlékek ezrei bújnak meg. De van egy kislány, Anna a neve, akinek az emléke a legelevenebb. 13 éves volt, de soha nem ment le az udvarra játszani. Éppencsakhogy látta a fát, a szemközti lakóház üvegtetején keresztül...










Nadia Terranova

Bruno
A kisfiú, aki megtanul repülni
Illusztrálta Ofra Amit

Bruno Schultz egy kisfiú, zsidó. Csöndes, befelé forduló, de kíváncsi és érdekli minden dolog, ami csak körülveszi. Rajong az apukája különc mutatványaiért. Rajzaiban és írásaiban újraéleszti apai örökségét arra, hogy felismerje és megtalálja magát minden tárgyban, minden állatban, minden személyben. Egészen 1942 egyik őszi napjáig, amikor egy náci tiszt meggyilkolja őt az utcán...
A történet az egyik legnagyobb lengyel író, Bruno Schultz különleges világába vezeti az olvasót eszenciális szövegével, szuggesztív illusztrációival.











Tomi Ungerer
Otto
Mondadori, 2003

Egy kismackó és két német kisfiú: elválaszthatatlan játszótársak, akik hirtelen elszakadnak egymástól, mert egy nap David egy sárga csillagot vartt a ruhájára és elvitték őt titokzatos egyenruhás emberek. Aztán a háború Ottó mackót is elsodorta, aki egy amerikai használtcikk-kereskedő kirakatában végzi, messze-messze két barátjától...













Nessuna differenza?!

Matteo Gubellini rajzaival

Prìncipi e Princìpi, 2011



Látjátok a különbséget a kép és a fotó között? Ugyanazok a helyzetek: gyerekek emelik magasba a kezüket, emberek szállnak vonatra... De a hasonlóság csak látszólagos. Kihívó helyzete, amikre emlékeznünk kell. Emlékezzünk, ma éppúgy, mint tegnap, hogy mi is a különbség!




...Eddig a bejegyzés. Én már az Erika történeténél kész voltam, pedig az meg is van nekem, ismerem - mégis. 

Mostanában mindig nagyon elégedett vagyok a saját könyvkínálatunkkal - nagy utat tettünk meg az elmúlt tíz évben, mondom mindenkinek.
Ezt a listát végignézve - ahogyan írják, és keresgélés közben magam is láttam, hogy ez nem egy teljes felsorolás, hanem válogatás -, szembesültem megint azzal az érzéssel, hogy milyen messze vagyunk mi még ettől!
Pedig valószínű, hogy ha nálunk is jelennének meg ilyen jellegű könyvek, akkor húsz-harminc év múlva esetleg ez érződne a társadalmunkon is... 
Lenne-e jobb befektetés ennél? 

Mindenesetre: én így szentelem az emlékezésnek, ezzel a bejegyzéssel, ezekkel a gondolatokkal a Holokauszt Emléknapot. 

2 comments:

Bogi said...
This comment has been removed by the author.
Bogi said...

Utóélet:
http://www.szombat.org/kultura-muvesztek/gyerekkonyvek-a-veszkorszakrol