Tuesday, February 19, 2013

Mr. Eaves

1996-ban  Zuzana Licko Mrs. Eaves néven tervezett egy antikva fontkészletet, amelynek az  "eredetije" Baskerville 1757-ben metszett híres munkája. (Mrs Eaves - Sarah Eaves - volt Baskerville házvezetőnője, akit később aztán feleségül is vett.) Baskerville modern, ál-klasszikus betűtípusnak újszerűsége, szépsége abban a vékony és vastagabb vonalak kontrasztjában rejlett; sokszor már-már túl tökéletesnek is tetszett, és gyakran érte az a vád is, hogy nehezen olvasható.



Talán ezért, talán másért, de az Emigre stúdió elkészítette enek a betűtípusnak a groteszk verzióját is, és - szerintem - frappáns poénként Mr. Eaves-nek nevezte el.



A betűk formái lekövethetőek az eredeti Baskerville fontokból, nagyon szép átírás.


De nem álltak meg itt: még a Mr. Eaves-t is differenciálták. Kialakították a "Sans" és a Modern" verziókat, és ahogyan anno az eredeti antikvából, a Mrs Eavesből, ebben az esetben is megteremtettek egy úgynevezett "XL" változatot. Ennek az a lényege, hogy a betű középmagasságát, az ú.n. "x-height"-t megnövelték, amivel azt a célt érték el, hogy a betű kisebb fokozatban is nagyon jól olvashatóvá válik.



Na, hát hogy túl hosszú lére ne eresszem, ezt a betűtípust választottam az Egyszervolt meseantológia betűtípusául!


Hát nem gyönyörű?!


No comments: